Δράσεις

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

Στις 9 Μαΐου 2023 στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής στην Αθήνα οι μαθητές το προγράμματός μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη, όπου είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν από κοντά μια αξιόλογη συλλογή χειρογράφων, τα οποία απαρτίζονται από τρεις διακριτές ενότητες: την ομάδα χειρογράφων του Μουσείου Μπενάκη, η οποία σχηματίστηκε από αγορές και δωρεές, την παρακαταθήκη του Ταμείου Ανταλλαξίμων και τη δωρεά του Δαμιανού Κυριαζή.

Οι μαθητές άντλησαν πληροφορίες για το περιεχόμενο των κειμένων τους, τα οποία ως επί το πλείστον είναι θρησκευτικού περιεχομένου, τους γραφείς τους, οι οποίοι κυρίως ήταν μοναχοί και την χρονολόγησή τους, τα παλαιότερα από τα οποία προέρχονται από τον 10ο αιώνα.

Παράλληλα ενημερώθηκαν και για την γραφική ύλη της εποχής, την περγαμηνή, τις ιδιότητές της (πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα) και παρατήρησαν από κοντά τις διαφορές της με το χαρτί. Άλλη μία κατηγορία χειρογράφων που προκάλεσε το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν τα παλίμψηστα, για τα οποία έμαθαν τη διαδικασία που ακολουθείται ανάγνωσης των κειμένων που έχουν σβηστεί.

                

                

                

                

                

            

              

                                                            



ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΛΑΙΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

Την Παρασκευή , στις 5 Μαΐου 2023,   οι μαθητές του προγράμματός μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Έκθεση Παλαίτυπων και Σπάνιων Εκδόσεων του 17ου , 18ου και 19ου αι. στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης του σχολείου. Την Έκθεση διοργάνωσαν το Πρότυπο ΓΕ.Λ. Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων και το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο της ανάδειξης της πλούσιας και αθησαύριστης γνωσιακής παρακαταθήκης της Σχολής. Παρουσιάστηκαν κείμενα που προέρχονται από τις Βιβλιακές Συλλογές της Παλαιάς και Νέας Ζωσιμαίας Σχολής, ορισμένα εκ των οποίων χρονολογούνται από τα τέλη του 17ου αι.





Επίσκεψη στο Εργαστήριο Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023, οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Διαβάζοντας τους αρχαίους συγγραφείς από τα χειρόγραφα» με τις συνοδούς καθηγήτριες κ. Θεοδοσίου Αντωνία και κ. Πέτσιου Χαρίκλεια επισκέφτηκαν το εργαστήριο Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τους μαθητές υποδέχτηκαν η Διευθύντρια του Εργαστηρίου, κ. Ελένη Γκαστή, Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας και ο κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας, ο οποίος επιμελήθηκε μία παρουσίαση στους μαθητές αναφορικά με τα κωδικολογικά ζητήματα, το αντικείμενο της Παλαιογραφίας και τα βασικά στάδια μελέτης ενός χειρογράφου. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στην ιστοσελίδα «Πίνακες», όπου βρίσκεται σε ψηφιακή μορφή μία μεγάλη συλλογή χειρογράφων αρχαίων ελληνικών και λατινικών κειμένων και εκπαιδεύτηκαν στο χειρισμό ενός μηχανήματος ανάγνωσης χειρογράφων από μικροφίλμ.

Τέλος, οι μαθητές στο πλαίσιο ενός workshop ανάγνωσαν χειρόγραφα υπό την καθοδήγηση του κ. Αθανασόπουλου από το έργο Θουκυδίδου Ιστορίαι σχολιάζοντας τον τρόπο γραφής, το γραφικό χαρακτήρα των αντιγραφέων, τις διαφορές μεταξύ τους προβαίνοντας σε μία πρώτη απόπειρα κριτικής των κειμένων.







Σχόλια